Krantenartikel in de Telegraaf van 25 oktober 2006

 Mobiel wonen, werken en relaxen

Langwerpige doos gebruikt als uitgangspunt voor varen huis.

Door Robine Verboon

Buiten leven in een riante lichte woning met iedere dag een ander uitzicht en nieuwe buren.

In Arnhem word hard gebouwd aan een nieuw type verblijf: een robuust en stoer multifunctioneel woonschip. Geen woonboot die stilligt op het water, maar een flexibel maritiem ontwerp, genaamd Qrooz, waarmee je stad en land af kunt  varen.

“Niet gebonden zijn aan een plek betekent voor mij het ultieme gevoel van vrijheid.” Zoals velen vindt de Rotterdamse ondernemer Arno Schuurs het woningaanbod in Nederland vrij saai..“Als je een huis koopt, moet je het grof verbouwen om het je eigen te maken. Bovendien zit je vast aan een plek.”

Vaarmogelijkheden

Dat moet anders, vond de ondernemer en dus gaf hij industrieel ontwerper Huibert Groenendijk opdracht een ruimte te ontwerpen waarin de voordelen van een woning gecombineerd zijn. Groenendijk -bekend van de Maxi Cosi en de Rotterdamse watertaxi- was hier geknipt voor. Qrooz was geboren: een strak en eenvoudig schip dat een langwerpige doos als uitgangspunt heeft. Groenendijk is uitgegaan van een ontwerp dat simpel te produceren is, een maximaal volume heeft en uitstekende vaar mogelijkheden. Arno: “Wat mij zo aanspreekt in dit schip is dat het miets meer met een schip te maken heeft. Het is een ruimte om in te leven, te wonen, te werken en te relaxen. Het is veel mooier en functioneler dan elk willekeurig huis en comfortabeler dan een regulier schip.”

Qrooz is 25 meter lang en bestaat uit een woonkamer van 70 vierkante meter met een hoogte van 3 meter die dankzij grote raampartijen erg licht zal zijn. Het slimme interieur van Ruud Jan Kokke sluit nauw aan op het exterieur van Groenendijk. Centraal onderdeel in de woning is een dertien meter lange tafel die begint in de woonkamer, doorloopt naar de keuken waar hij in hoogte verspringt en dienst doet als werkblad en eettafel en verder gaat naar het loungegedeelte. Kooke ontwierp speciale klapstoeltjes (two-sided benches). Naar de tafel gedraaid, zit je rechtop, maar als je ze richting raam kantelt, zijn het relaxstoelen. Qrooz is goed ingesteld op gasten. De Klapstoeltjes vormen gekanteld een zithoek met coupézitjes in de woonkamer en beneden zijn maar liefst drie slaapvertrekken met vier tweepersoons bedden. De twee kinderen van Arno en Paulien, Bram en Isa, hebben elk een bedstede die dicht kan zodat ze hun eigen plekje hebben om te slapen en te spelen. He schip heeft twee Volkswagen- dieselmotoren en grote tanken waar 4000 liter brandstof in gaat zodat de bewoners het lang zonder nutsvoorzieningen kunnen doen. De kruissnelheid is tien kilometer per uur. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het stalen casco. In het voorjaar wordt het schip opgeleverd en zal de familie Schuurs er haar intrek in nemen. Qrooz leent zich goed voor massaproductie en dat wordt de volgende stap. Arno denkt aan een doe-het-zelfversie waarbij alleen het casco wordt opgeleverd voor nog geen twee ton en een sleutelklare versie met eindeloze keuzes vanaf 4,5 ton. Info: www.qrooz.com